Theemspad langeafstandswandeling 3: Whitchurch-on-Thames

De dag begon een beetje grijs. Heel vroeg, na een lekker ontbijt in het Weir View House, liep De Wandelgek een klein stukje van het Theemspad naar Whitchurch-on-Thames aan de andere kant van de rivier.

De brug over de Theems is eigenlijk een tolbrug, maar alleen auto’s betalen tol, voetgangers kunnen gratis oversteken. Er zijn nog slechts twee tolbruggen die de Theems kruisen. De originele Whitchurch Tolbrug tussen Whitchurch en Pangbourne werd in 1792 gebouwd. De huidige structuur, is nog steeds in particulier bezit, is de vierde brug op deze plek, nadat de brug werd gereconstrueerd in 1853, 1902 en 2014. De huidige tol voor een auto om over te steken is 60 pence.

 

Als je hier wandelt, wordt snel heel duidelijk waar Wind in de Wilgen op was geïnspireerd. Ik bedoel, dit is precies zoals het rivierlandschap uit het boek. De kleine eilandjes in de rivier zien er uit als Pan-eiland enaan de oevers verwachtte ik bijna om Mol en Rat of misschien zelfs Pad te ontmoeten. De mooie cottages eruit als Cannary Cottage en er is natuurlijk zelfs een vistrap. Zelfs Toad Hall is gedeeltelijk geïnspireerd op Mapledurham House.  E.H. Shepard bezocht Pangebourne en liep langs de oevers en zag Mapledurham House en Whitchurch en de eilanden en de stuw. Ook hij werd geïnspireerd door deze omgeving.

Mapledurham House

Mapledurham House is an Elizabethan stately home located in the civil parish of Mapledurham in the English county of Oxfordshire. It is a Grade I listed building, first listed on 24 October 1951. It is also reputed to have been the inspiration for E. H. Shepard’s illustrations of Toad Hall for Kenneth Grahame’s The Wind in the Willows, although this is also claimed by Hardwick House.

Whitchurch-on-Thames

Whitchurch-on-Thames is een plaats en civil parish in het bestuurlijke gebied South Oxfordshire, in het Engelse graafschap Oxfordshire met 758 inwoners.

Direct na het oversteken van de brug vindt u een klein pad aan de linkerkant, dat de weg achter zich laat en leidt naar het historische deel van het prachtige Whitchurch. Ten eerste leidt het Theemspad langs de mooie kerkcottages …

Een klein pad tussen muren door leidt naar de kerk van de Heilige Maria …

The Wandelgek wandelde over het grasveld tussen de grafstenen door naar het prachtige Normandische kerkje…

History

The Church of England parish church of Saint Mary was originally Norman, and was altered in the 15th century. In 1858 the Gothic Revival architect Henry Woodyer completely rebuilt the church, retaining only the Norman south door, Perpendicular Gothic south porch and a few other items. The parish is now a member of the Langtree Team Ministry: a Church of England benefice that includes also the parishes of Checkendon, Ipsden, North Stoke, Stoke Row and Woodcote.

Toen ging De Wandelgek de kerk bnnen en hij was echt onder de indruk van het interieur en vooral van het uit houten balken bestaand plafond …

Sinds de 16e eeuw had Whitchurch een stuw op de Theems om het waterniveau te beheren voor de scheepvaart. In 1787 werd de, Whitchurch Lock gebouwd.

Terug wandelend naar Pangebourne zag De Wandelgek mooie Reiger …

Toen ging De Wandelgek terug naar The Swan waar de mannen uit Jerome K. Jerome Drie mannen in een boot (Three men in a boat), hun avontuur eindigden waarna ze in the Swan Inn verbleven, voordat ze een trein terug naar Londen namen.

Daarna keerde De Wandelgek terug naar het Weir View House

…en pakte z’n backpack. Hij wandelde naar station Pangebourne en nam daar de trein naar….. Oxford….

[galobj viewid=599]

 

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *