3. De Turpandepressie

De Wandelgek verbleef zo’n 2,5 dagen in Turpan en de laatste dag, voordat hij verder reisde per trein naar Kashgar in het westen van Xinjiang, maakte hij een rondtocht met een busje langs allerlei bezienswaardigheden in de rondom Turpan liggende Turpandepressie. Hij bezocht daarbij de overblijfselen van eeuwenoude zijderoutestad Gaochang, de Grotten van Bezeklik waarin Boedhaschilderingen te zien zijn en de Vlammende Bergen, een bergketen ten noorden van de depressie, die bij een bepaalde zonnestand een zeer vurige rode kleur krijgt.

[galobj viewid=211]

De Turpan Depressie of Turfan Depressie is een  land trog (een diepte) gelegen rond en ten zuiden van de oasestad Turpan, in de autonome regio Xinjiang in het verre westen van China, ongeveer 150 km ten zuidoosten van de provinciehoofdstad Urumqi. Ze omvat het derde laagste open punt op het aardoppervlak (het drooggevallen Ayding meer,-154m), na de Dode Zee en het meer van Assal (Djibouti). Het ligt ver onder de zeespiegel. Volgens sommige maatstaven is het ook het heetste en droogste gebied in China.

Vegetatie en landbouw

Aan de oevers van het meer van Aydingkol, zijn riet, tamarisken, saxauls, evenals andere struiken en onkruid te vinden. Verder weg van het water, is het Turpan Basin niet begroeid. Daarom is landbouw beperkt tot de oase en is deze landbouw afhankelijk van een geavanceerd irrigatiesysteem, het zogenaamde Karez System. Het irrigatiewater komt uit de omliggende bergketens, met name door het jaarlijkse smelten van de sneeuw. Het Karez systeem bestaat uit putten, ondergrondse kanalen, gemalen, grachten en kleine reservoirs, die de natuurlijke helling van het terrein gebruiken om de waterstroom direct naar de planten te leiden, zodat verdamping onderweg wordt geminimaliseerd. De geschiedenis van het systeem gaat terug naar de Han-dynastie. Het aantal Karez systemen in het gebied ligt net onder de 1.000 en de totale lengte van de kanalen bedraagt ongeveer 5000 km. Het Karez systeem wordt daarom beschouwd als een van de drie grote oude projecten in China, samen met de Grote Muur en het Canal Grande. De landbouw in het Turpan Basin is vooral bekend vanwege het fruit. Door de hete en droge omstandigheden, hebben de gekweekte vruchten zeer hoge concentraties suiker. De vruchten worden traditioneel verwerkt door ze te drogen in open droogschuren. Het gekweekte fruit omvat onder andere: moerbei, perzik, abrikoos, appel, granaatappel, peer, vijg, walnoot, evenals druiven, watermeloenen en muskmelons. Onder de vruchten vallen de druiven het meest op: meer dan 100 vari√ęteiten van druiven worden geteeld in het gebied en dat is goed voor 90% van de pitloze druifgewassen in heel China. Andere agrarische kwaliteitsproducten uit de regio zijn Donghu Hami meloenen en “lange-nietje” katoen.

Geschiedenis

De oude stad van Gaochang was een belangrijk punt op de oude Zijderoute en dateert uit de 1ste eeuw voor Christus. Ze werd in brand gestoken in oorlogen in de 14e eeuw. De Bezeklik Thousand Buddha Caves, die zich in de Flaming Mountains bevinden, in de Mutou Vallei, ongeveer 30 km (19 mijl) ten oosten van de stad Turpan, zijn uitgehouwen in de rotsen vanaf het Tang-dynastie tijdperk tot aan het tijdperk van de Yuan-dynastie (13de eeuw). De grotten zijn beroemd om hun muurschilderingen, die nog steeds kunnen worden bezichtigd in ongeveer 40 van de 77 bekende grotten. Het woestijn klimaat heeft ertoe bijgedragen dat de inhoud van de oude Astana-Karakhoja graven, die zich op ongeveer 6 km afstand bevinden van de oude stad Gaochang, behouden is gebleven. De graven zijn de begraafplaats voor edelen, ambtenaren en anderen tijdens de periode van de West-Jin-dynastie tot aan het midden van het Tang-dynastie tijdperk.

Share this blog on:
Facebooktwitter

or even better Follow Wandelgek on:
Facebooktwitter
Bookmark the permalink.

Comments are closed.